Toaletter och rent vatten ger bättre hälsa
Publicerad: 15.10.2019När pojken Manish föddes fanns det i hans hemby i Nepal endast ett hus som hade toalett och hela byn var full av skräp. Utkomstmöjligheterna i byn var mycket dåliga, så därför reste Manishs pappa till Mellanöstern för att tjäna pengar åt familjen.
För fyra år sedan inledde Missionssällskapets samarbetsorganisation Shanti Nepal verksamhet i byn och nu är mycket förändrat.
– Innan Shanti kom ville ingen flytta till den här byn. Nu finns det toaletter i varje hus och vi har fått undervisning om hygien och hur man håller omgivningen ren. Vi har också tillgång till rent vatten på nära håll, förr måste man gå en timme för att hämta vatten, berättar Manishs mamma Manju Pariyar.
Manishs mamma gick också med i en kvinnogrupp som grundats i byn. Tack vare ett lån på ca 400 euro som hon fick genom gruppen kunde hon köpa hönor. På tre år har hon redan förtjänat över 5 000 euro på sina hönor och därmed kunnat återbetala lånet med ränta. Manishs pappa har kunnat återvända hem och föder nu tillsammans med sin hustru upp hönor.
Livet har även inneburit sorger. Manishs föräldrar hade just fått sitt hus färdigt år 2015 när det kom en svår jordbävning som förstörde allt. Men tack vare de medel som hönsgården genererat, samt med bidrag från staten, har de kunnat påbörja bygget av ett nytt hem.
– Jag är så tacksam över att vi nu förtjänar tillräckligt och klarar oss bra. Manish går i förskola och jag är också sekreterare i vår kvinnogrupp.
Framtiden för Manju Pariyar, sonen Manish och styvdottern Asmita ser betydligt ljusare ut nu än för några år sedan. Tack vare toaletten, kunskaperna i hygien samt tillgången till rent vatten är familjen friskare. Familjens högre inkomster ger möjlighet till bättre mat och skolgång för barnen, samt uppförande av ett nytt hus efter jordbävningen.
Varje timme dör ett barn under fem år i Nepal på grund av dålig hygien, som bl a beror på avsaknaden av toaletter. Organisationen Shanti Nepal hjälper till med att bygga toaletter i avlägsna byar och instruerar byborna hur de ska underhålla dem. Också hemma hos Manish finns numera en egen, ren toalett.