Puhdas vesi ja vessa pelastavat lasten ja äitien henkiä

Julkaistu: 15.10.2019

Manish-pojan syntyessä hänen kotikylässään Nepalissa oli vain yhdessä talossa vessa ja koko kylä oli roskainen. Kylässä oli myös hyvin vähän toimeentulomahdollisuuksia, joten Manishin isä lähti Lähi-itään töihin hankkimaan perheelle elantoa.

Nepalissa kuolee edelleen joka tunti yksi alle 5-vuotias huonon hygienian takia. Lasten ja äitien terveys on heikkoa, koska köyhillä alueilla kylistä puuttuu elämää helpottavat peruselementit.

Neljä vuotta sitten Lähetysseuran kumppanijärjestö Shanti Nepal aloitti toiminnan kylässä ja nyt moni asia on muuttunut.

– Ennen Shantin tuloa kukaan ei halunnut muuttaa tähän kylään. Nyt kaikissa taloissa on vessa ja olemme saaneet koulutusta hygieniasta ja ympäristön puhtaanapidosta. Myös puhdasta vettä on saatavilla läheltä, ennen sitä piti hakea tunnin kävelymatkan päästä, kertoo Manishin äiti Manju Pariyar. Manishin äiti myös liittyi kylään perustettuun naisryhmään, jonka kautta sai noin 400 euron lainan. Rahoilla hän osti kanoja. Kolmessa vuodessa hän on ansainnut kanoilla jo yli 5 000 euroa ja hän on maksanut lainan takaisin korkoineen. Manishin isäkin on voinut palata kotiin ja yhdessä vaimonsa kanssa he nyt kasvattavat kanoja.

On elämään silti mahtunut suruakin. Manishin vanhemmat olivat juuri saaneet talonsa valmiiksi vuonna 2015, kun tuli suuri maanjäristys ja tuhosi kaiken. Mutta kanalan tuottamilla varoilla he ovat voineet aloittaa uuden kodin rakentamisen. Siihen he ovat saaneet tukea myös valtiolta.

– Olen niin kiitollinen siitä, että perheemme pärjää nyt. Manish käy esikoulua ja minä toimin myös naisryhmämme sihteerinä.

Teksti ja kuva Janne Juhaninmäki