Aman återvände till skolan efter en lång tids sjukdom

Publicerad: 25.11.2019

15-årige Aman Abera från Etiopien har sedan 2013 varit del av det program som Finska Missionssällskapet stöder till förmån för barn som blivit föräldralösa på grund av aids.

Aman som bor med sin farmor får stöd för skolgång, mat och hälsovård.

–  Jag är yngst i familjen och får därför fungera som springpojke. Det är jag som hämtar mjölken till exempel, berättar Aman.

För fyra år sedan blev Aman svårt sjuk och kunde inte gå i skolan på två år. Efter att ha vårdats länge återvände han och ifjol belönades han som bäst i sin klass.

– Jag var lite nervös för att återvända till skolan eftersom jag inte längre kunde studera med mina tidigare klasskamrater. Men de gav mig ett fint stöd och jag fick också kompisar i min nya klass.

Det finns så många elever i Amans skola att de är tvungna att studera i två skift. Själv gillar han att gå i skolan om morgnarna eftersom det är svalare då än under de heta eftermiddagarna. På det sättet har han också mera tid för läxläsning efteråt.

Efter att Aman har klarat av sina hemsysslor spelar han fotboll på en plan i närheten – om laget som tränar där går med på att låna ut bollen. På lördagarna brukar han gå till aktivitetscentret för barn och unga som Missionssällskapet stöder. Där har han möjlighet att använda dator.

– Jag lär mig Office-program och filhantering. Internet har jag ännu aldrig använt, säger han.

På fritiden brukar Aman också teckna. Han bläddrar i sitt ritblock och visar en bild som föreställer två papegojor innefattade i ett hjärta.

– Det här är min favoritteckning. Den föreställer en flickpapegoja och en pojkpapegoja. Jag blir alltid glad när jag ser den, säger Aman.

Text och bild: Virve Rissanen
Översättning: Monica Slotte

Stöd Aman och andra barn via vår julinsamling