Aman palasi kouluun pitkän sairauden jälkeen

Julkaistu: 25.11.2019

Etiopialainen Aman Abera (15) on ollut mukana Lähetysseuran tukemassa aids-orpo-ohjelmassa vuodesta 2013. Isoäitinsä kanssa asuva Abera saa ohjelmasta tukea koulunkäynti-, ruoka- ja terveydenhoitokuluihin.

– Olen perheen nuorin ja siksi kodin juoksupoika. Käyn esimerkiksi aina hakemassa meille maidon, Aman kertoo.

Neljä vuotta sitten Aman sairastui niin pahasti, ettei päässyt kahteen vuoteen kouluun. Pitkän hoidon jälkeen hän pääsi palaamaan, ja viime vuonna hänet palkittiin luokkansa parhaana.

– Jännitti mennä takaisin kouluun, koska en enää voinut opiskella vanhojen luokkatovereideni kanssa. He kuitenkin tukivat minua, ja sain uudelta luokaltani myös uusia kavereita.

Amanin koulussa on niin paljon oppilaita, että he opiskelevat kahdessa vuorossa. Amanista on kiva käydä aamuvuorossa, koska iltapäivisin on liian kuuma. Aamun opiskelun jälkeen ehtii myös tehdä kotitöitä paremmin.

Askareiden jälkeen Aman pelaa kotinsa läheisellä kentällä jalkapalloa – jos siellä harjoitteleva joukkue suostuu antamaan pallon lainaan. Lauantaisin hän käy Lähetysseuran tukemassa lasten ja nuorten toimintakeskuksessa, jossa hänellä on mahdollisuus käyttää tietokonetta.

– Opettelen Office-ohjelmia ja tiedostonhallintaa. Internetiä en ole vielä koskaan käyttänyt.

Vapaa-ajallaan hän myös piirtää. Hän selaa hartaasti piirustuslehtiötään, ja näyttää sieltä kuvan kahdesta papukaijasta, joiden ympärillä on sydän.

– Tämä on suosikkipiirrokseni. Siinä on tyttö- ja poikapapukaija. Tulen iloiseksi aina, kun näen sen.

Teksti ja kuva Virve Rissanen