Venezuela: Krisen i Venezuela orsakar hungersnöd – skyddshemmet Casa Hogar erbjuder mat och trygghet

Publicerad: 4.08.2023

Finländska faddrar hjälper utsatta barn i Venezuela och ger dem hopp om en bättre framtid.

Vi befinner oss i utkanten av Valencia för att besöka Casa Hogar, ett skyddshem för pojkar. Orlando Peréz, som sedan år 2006 driver skyddshemmet tillsammans med sin fru Janeth Hernandez, hälsar oss välkomna. I trädgården bor barnens husdjur: hundar, katter, höns, papegojor och sköldpaddor. Det här är ett hem för elva pojkar i olika åldrar.

”Att bo vid Casa Hogar betyder att du har hopp. Här har unga människor en chans till ett bättre liv”, säger Emanuel och Angelo, båda 17 år.

I år inledde Emanuel ingenjörsstudier och Angelo sociala studier. Pojkarna säger att det råder brist på alla typer av yrkesverksamma i Venezuela: ingenjörer, sjuksköterskor och lärare. De vill studera till yrken som hjälper deras land att gå framåt.

”Situationen är allvarlig. Folk har inte pengar att köpa mat till sina familjer. Men vi går framåt hela tiden, för sin familj är man beredd att kämpa och göra vad som behövs”, säger Angelo.

Förutom arbetstagare är det brist på bensin, el, gas och vatten. Varje kväll fylls gatorna i staden Valencia av kilometerlånga bensinköer.

”Upp ur den mörka avgrunden”

De yngsta pojkarna är intresserade av yrken de blivit bekanta med genom olika spel. Jeferson, 12, är glad att alla pojkar känner sig som bröder på Casa Hogar. Han säger att han gillar att bygga med lego och planerar att jobba med robotar när han blir stor.

”Familjen är det viktigaste – alla behöver en familj för att känna sig älskade”, säger Jeferson.

Tills han var fem år bodde han med sin lillebror och mormor i ett skjul av kartonger, pafflådor och plast. Ibland stal han mat från marknaden när han var hungrig. Han hade turen att få en plats på Casa Hogar tillsammans med sin lillebror.

”Idrottslärare, fotbollsspelare eller kanske brandman? Att hjälpa andra känns viktigt”, reflekterar Gustavo, 10.

”Hopp betyder att när du faller ner i en mörk avgrund, kommer vänner för att hjälpa dig. Hopp betyder att hjälpa andra.”

Gustavo, 10 år.

”Detta är Guds hus”

På Casa Hogar fylls barnens vardag av bollspel, musik, sim- och målarlektioner utöver skolan. Barnen utför hushålls- och trädgårdssysslor varje dag. På den fridfulla innergården är det svårt att föreställa sig den hårda och skrämmande verklighet som omger huset och dess lummiga trädgård.

Den idylliska atmosfären är resultatet av hårt arbete. Janeth Hernandez säger att många av barnen har utsatts för långvariga övergrepp eller utnyttjanden före de kom till Casa Hogar, antingen i sin egen familj eller medan de bodde på gatan.

”Det tar tid, men så småningom lär sig pojkarna att lita på oss. Detta är Guds hus, även barnen känner hans godhet här.”

Fadderarbete i nästan 30 år

Finländska faddrar stöder barnen vid Casa Hogar genom Missionssällskapet. Fadderarbetet i Venezuela startade redan år 1995.

Ungefär 30 procent av barnen i Venezuela barn lider av undernäring, hälften av dem är allvarligt undernära. Enligt den lutherska kyrkan har 90 procent av familjerna svårt att förse sina barn med mat.

I Venezuela råder det brist på bland annat vatten, gas, mat, medicin, bränsle och kollektivtrafik. Landets oljeindustri har kollapsat. Den politiska och ekonomiska krisen i Venezuela har lett till att mer än sju miljoner människor flytt landet, mestadels till grannländerna. Några av dem har återvänt. Utländska journalister får inte komma in i Venezuela.

Text och foton: Anna Lundén


Jeferson visar brödugnen som Idensalmi församling donerade till Casa Hogar för 13 år sedan. Här bakar pojkarna bröd varje vecka.