Nepalesiska Priti vill bli jordbrukare precis som sin mamma

Publicerad: 25.11.2019

Familjen Tamang har lättare att försörja sig efter att ha fått hjälp via det projekt som Finska Missionssällskapet stöder i Nepal. 11-åriga Prita har inspirerats av sin mammas lyckade odlingar och vill nu följa i hennes fotspår.

– Tidigare var vi tvungna att köpa grönsaker att laga vår mat av. Nu räcker det vi odlar väl till för familjens behov, det blir också över så att vi kan sälja på marknaden, berättar 31-åriga Fulmaya Tamang.

Trebarnsmamman Fulmaya strålar av förnöjsamhet. Hon lever nu ett gott liv i provinsen Dhading i mellersta Nepal, men så har det inte alltid varit. I hennes lilla hemby Dhabe bor 70 personer som hör till samma etniska minoritet som familjen Tamang.

– Vi visste ingenting om att odla olika typer av säsongsgrönsaker. Vi var också blyga och kunde inte sätta ord på de utmaningar som finns i vår by.

Fulmaya sitter på en bambumatta framför sitt hem. Framför henne öppnar sig frodiga gröna kullar och dalgångar.

Flera andra av männen i byn var tidigare tvungna att söka arbete i Mellanöstern, så också Fulmayas man. Han flyttade utomlands 3 gånger men lyckades aldrig spara pengar på de dåligt betalda jobben, snarare tvärtom.

– Min man insjuknade när han var utomlands och därför blev vi tvungna att ta ett lån, minns Fulmaya.

Mannen kunde återvända hem

För 4 år sedan grundade Finska Missionssällskapets lokala partnerorganisation Shanti Nepal en grupp där samfundets medlemmar får utbildning i mångsidigare odling och kompostering.

Via gruppen fick byn också ett nytt bevattningssystem som gör att man nu har tillräckligt med vatten både att dricka och att vattna sina odlingar med.

Familjen Tamang har lärt sig att odla bland annat tomater, blomkål och papaya. Skördarna är nu rikligare tack vare den odlingstunnel som har tagits i bruk i samband med projektet.

– Förr var vi magra och åt inte speciellt näringsrik mat. Idag har vi lagt på hullet en aning och ser friskare ut, skrattar Fulmaya.

Nuförtiden gör familjen en årlig vinst på 60 000 rupier, 475 euro, jämfört med tidigare år. Det är en ansenlig summa på den nepalesiska landsbygden. Fulmaya har lyckats betala bort familjens skuld och hennes man arbetar numera med att tillverka möbler hemma i byn.

– Livet är bättre här än utomlands, säger Fulmaya.

Den goda skörden har gjort att familjen har råd att låta barnen gå i skola, också 11-åriga Priti. Hennes favoritämne i skolan är det nepalesiska språket. Vilket är hennes drömyrke då? Efter en grundlig fundering svarar hon:

– Jag vill bli jordbrukare, precis som mamma.

Text och bild: Mimosa Hedberg
Översättning: Monica Slotte

Stöd barn i olika länder via vår julinsamling