Nepal: Funktionshindrade personer diskrimineras ofta i Nepal – Radhika fick stöd och gick ut gymnasiet

Publicerad: 20.04.2023

Tack vare stöd får barn och unga som riskerar marginalisering i Nepal stöd för sin skolgång.

I Nepal riskerar personer med funktionsnedsättning att bli diskriminerade

21-åriga Radhika Bhul från Nepal har haft många utmaningar i sitt liv. Radhika är kortväxt och hon var bara 10 månader gammal när hennes mamma dog. Hennes far blev ensamstående förälder till fem unga söner och en dotter. Även pappan gick bort när Radhika var 11 år gammal. Efter det blev Radhikas äldre bror, som var åtta år äldre än henne, hennes vårdnadshavare.

Hennes bror gick i 10:e klass i grundskolan, men slutprovet blev ogjort. Som äldste man i familjen hade han bråttom att börja arbeta. Han gifte sig också tidigt och är nu far till tre flickor på 9, 4 och 1 ½ år. För att försörja sin egen familj och sin lillasyster Radhika arbetar han i Indien under större delen av året.

”Vi vet inte vad som orsakat min systers funktionsnedsättning. Antagligen klarade vi inte alltid av att sköta henne på rätt sätt. Men jag har alltid försökt ta hand om min syster. Hon är mycket viktig för mig”, säger brodern.


Familjens hus är litet och anspråkslöst. Lerhögarna på gården ska användas för golv och väggar. Även ett litet hem städas och pyntas på julafton.

Stödet gav möjlighet till gymnasiestudier

Radhika har precis gått ut gymnasiet, men utan stöd från Missionssällskapet skulle hon inte ha haft möjlighet att avsluta skolan. Radhika drömmer om att studera pedagogik. Även hennes bror uppmuntrar henne att studera. ”Det skulle vara fantastiskt om Radhika kunde försörja sig själv.”

Finska Missionssällskapet stöder funktionshindrade människors rättigheter runt om i världen. Också du kan ge en gåva som förändrar livet för barn och unga. Ge en gåva idag!

Till Radhikas familj hör hennes storebror, hans fru och brorsdöttrarna som på bilden leker med grannens barn. Den äldsta flickan har redan växt förbi sin kortväxta faster.