Katri Helena beskyddare för De vackraste julsångerna 2019

Publicerad: 16.10.2019

Sångerskan Katri Helena är i år beskyddare för De vackraste julsångerna, som Finska Missionssällskapet i år ordnar för 47:e året.

Den folkkära artisten inledde sin karriär på 1960-talet och väljer numera noga sina uppdrag. Att fungera som beskyddare för årets kampanj ser hon som ett trevligt och givande hedersupdrag.

– De vackraste julsångerna är en klassiker. Och att sjunga julsånger i kyrkan kan närmast liknas vid själavård. Människan har idag svårt att stanna upp på grund av alla omgivande intryck och tankar men i kyrkan kan det lyckas, menar Katri Helena.

– Då man sjunger sångtexter som är bekanta från barndomen kan man också vila i ögonblicket. Det är låg tröskel att gå i kyrkan i samband med De vackraste julsångerna och man behöver inte sitta ensam där.

Katri Helena som i år ger fyra egna julkonserter har märkt att finländarna älskar sina traditionella julsånger. Hennes egen låt Joulumaa hör till de finska julsånger som spelas mest på radion.

Sångerskan har under närmare 30 år visat sitt engagemang för barn via FN-organisationen Unicef, ofta genom konserter och uppträdanden.

Hon ser det närmast som en skyldighet att som uppträdande artist göra en insats för välgörenhet genom att bidra med det man älskar att göra.

Katri Helena säger att också om vi förstår att många barn lider nöd så får vi inte låta insikten förlama oss.

– Om vi kan hjälpa ens en liten del av barnen så är det betydelsefullt. En för oss liten slant är till stor hjälp i utvecklingsländerna. Med intäkterna från insamlingen De vackraste julsångerna kan vi hjälpa så många fler barn.

Under en resa till Nepal hade Katri Helena möjlighet att bekanta sig med verkligheten i ett utvecklingsland och i praktiken se det hjälparbete som utförs där.

– Då jag träffade en mamma med sitt barn i famnen och mötte hennes blick insåg jag att vi alla är ett. Så har jag alltid tänkt men nu blev det så konkret.

Ibland kan hjälpbehovet ändå kännas övermäktigt. Katri Helena har hjälpts av tanken att om hon kan göra någonting för en enda människa så räcker det.

– Det viktigaste är att vi finns med i flödet och inte avskärmar oss.


Kampanjen De vackraste julsångerna hjälper världens fattigaste och mest utsatta barn i över 20 länder. Hjälpen når fram via Finska Missionssällskapet och samarbetspartnerna.

Ifjol förbättrade Missionssällskapets arbete direkt kring 120 000 barns liv. Indirekt får ännu fler barn hjälp.

Med pengarna som samlas in förbättras bland annat barnens och mödrarnas hälsa. Man hjälper familjerna att få en mer näringsrik kost, tillgång till rent vatten och bättre möjligheter att försörja sig. Missionssällskapet stöder också barn med funktionshinder och barn från minoriteter genom att ombesörja deras utbildning och se till deras rättigheter.