Församlingarna planerar redan årets evenemang med De vackraste julsångerna

Publicerad: 1.11.2021

Ifjol sjöng de flesta De vackraste julsångerna hemma i soffan och tittade på strömmande evenemang. Hur blir det i år? Fylls kyrkorna igen till bredden av människor som vill sjunga De vackraste julsångerna? Beskyddaren för De vackraste julsångerna 2021 är biskop Mari Leppänen.

”Det ser ut som om vi skulle kunna samlas i år. Kyrkorna som stod tomma vid jultiden ifjol kan åter genljuda av allsång” säger vice verksamhetsledare Satu Kantola hoppfullt.

”Församlingarna har sagt att de strävar efter att ordna flera sångtillfällen. Alla arrangörer beaktar givetvis hälsosäkerheten och eventuella begränsningar. Vi på Missionssällskapet gläder oss åt att församlingarna vill erbjuda människor en möjlighet att sjunga ur hjärtats djup och ge världens barn en chans till ett människovärdigt liv.”

Finska Missionssällskapet har låtit trycka upp 750 000 sånghäften åt församlingarna. Häftena innehåller 24 julsånger – de allra mest traditionella och kära, som skapar julstämning både bland unga och gamla. Fjolårsvinnarna i De vackraste julsångerna-omröstningen, Himlen i min famn; Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt och Stilla natt, heliga natt finns självklart med bland sångerna i häftet.

Även i år kan var och en gå till De vackraste julsångernas webbsidor och rösta på sin egen favoritjulsång, och den vägen påverka vilka sånger som kommer med i nästa års sånghäfte.

I nästa år firar vi stort

Nästa år är ett jubileumsår, då sjunger vi De vackraste julsångerna för 50:e gången. Evenemanget fick sin början år 1973 då kantorerna tillsammans med Finska Missionssällskapet ville utveckla en tillställning för den annars så stillsamma tredje söndagen i advent och samla in medel för Missionssällskapets arbete.

Numera är De vackraste julsångerna Finlands största musikevenemang och den populäraste dagen att sjunga är just tredje advent. Enligt en undersökning som Kyrkans forskningscentral gjorde år 2019 deltar tre av fem finländare i De vackraste julsångerna-evenemang. Även i Postens enkät gällande det bästa med julen kom De vackraste julsångerna på tredje plats efter vinnarna samvaron och julmaten (delad första plats) och julledigheten som kom på andra plats.

Den insamlade kollekten använder Missionssällskapet för att hjälpa de allra mest utsatta barnen i över 20 länder. Barns och mammors hälsa förbättras, familjer får bättre mat och rent vatten och de får hjälp med att utveckla sina försörjningsmöjligheter. Missionssällskapet stöder också utbildning för funktionshindrade barn och barn som tillhör olika minoriteter, samt deras rättigheter.

De vackraste julsångerna sjungs förutom i kyrkor även i äldreboenden, köpcenter, sjukhus och många andra platser. Även utlandsfinländare på olika håll i världen samlas för att sjunga julsånger.

Den tredje advent 12.12.kl. 18 sänder Missionssällskapet ett evenemang med hela Finlands vackraste julsånger (Koko Suomen Kauneimmat Joululaulut) på YouTube. Solist för Antti Vuoris orkester Kauneimmat Jolulaulut är Jepa Lambert, som är bekant bland annat från tv-programmet Elämän biisi. Även dansgruppen Xaris medverkar.

De vackraste julsångerna spelas i år in i Kvevlax kyrka och sänds enligt följande: Yle Fem 24.12 kl. 10.00 och 26.12 kl. 11.00 (repris) samt Yle Vega 26.12 kl. 13.03.

”De vackraste julsångerna är en resa till julen”

Biskop Mari Leppänen är beskyddare för De vackraste julsångerna i år. Då hon var barn besökte hennes familj sångtillfällena och senare har de varit en del av hennes arbete som präst.

”Inför många jular har jag fungerat som konferencier för sångtillfällen med De vackraste julsångerna. Människor kommer till evenemangen i olika känslostämningar, en del är fulla av iver inför alla julförberedelser, andra är uttröttade av julstök eller jobb. För en del kan julen vara förknippad med känslor av avstående och saknad för att de påminns om ett julminne som inte längre kan återupplevas. Men jag tror att var och en kommer för att vila en stund, för att försöka få tag i glädje och för att lugna sig mitt i all brådska.”

”Alla har vi en uppfattning om hur en riktig jul ser ut – en smak, en doft eller ett minne från en barndomsjul skapar en känsla av jul. De vackraste julsångerna är en resa till julen.”