De vackraste julsångerna ljuder för 50:e gången

Publicerad: 17.10.2022

De vackraste julsångerna fick sin början år 1973 då kantorerna tillsammans med Finska Missionssällskapet ville utveckla en tillställning för den annars så stillsamma tredje söndagen i advent och samla in medel för missionen. Kantor emerita Gunvor Helander var med och startade traditionen på svenska.

Redan under det första året ordnades allsångsevenemang med De vackraste julsångerna i nästan 150 församlingar och mottagandet var entusiastiskt. I år sjungs De vackraste julsångerna för 50:e gången.

Med åren har De vackraste julsångerna blivit Finlands största serie musikevenemang – och tredje advent är inte längre en tyst helg i kyrkorna. Numera ljuder De vackraste julsångerna från advent till trettondag vid tusentals evenemang i kyrkor, köpcentrum, restauranger och även på många platser utomlands.

Enligt en undersökning som Kyrkans forskningscentral gjorde år 2019 deltar tre av fem finländare i De vackraste julsångerna. Även i Postens enkät gällande det bästa med julen kom De vackraste julsångerna på tredje plats efter vinnarna ”samvaron” och ”julmaten” (delad första plats) och ”julledigheten” som kom på andra plats.

Julsångerna ljuder för världens barn

De vackraste julsångerna är ett samarbete mellan Finska Missionssällskapet och de evangelisk-lutherska församlingarna i Finland. Missionssällskapet planerar och förverkligar kampanjen De vackraste julsångerna och förser församlingarna med kostnadsfria sånghäften. Församlingarna ansvarar för att arrangera allsångstillfällen. Vid sångtillfällena uppbärs kollekt för att hjälpa väldens barn.

I år har det har det tryckts 830 000 sånghäften på finska och 50 000 på svenska.

Ett sånghäfte för flerårigt bruk på samiska färdigställdes för fem år sedan. Detta häfte förnyas med anledning av jubileumsåret. Det finns också ett sånghäfte på punktskrift.

I likhet med tidigare år kan var och en rösta på sin favorit bland julsångerna och den vägen påverka vilka sånger som kommer med i nästa års sånghäfte.

Evenemanget De vackraste julsångerna för över kristna julsångstraditioner från en generation till en annan. Att kyrksalarna fylls år efter år är ett tecken på att julens budskap fortfarande är viktigt för finländarna och talar till dem. Det är en stor glädje att åter kunna sjunga fritt efter två år av coronarestriktioner.

Du hittar information om allsångstillfällena i de lutherska församlingarnas evenemangskalendrar och på denna webbsida.

De vackraste julsångerna i tv och radio

En inspelning med De vackraste julsångerna från Pedersöre visas på Yle Fem 24.12 kl. 9.50. En repris visas på Yle Fem 26.12 kl. 11 och på Yle Vega 26.12 kl. 13.03.