Bolivia: Torkan ökar fattigdomen – hundra familjer fick rinnande vatten på höglandet i Bolivia

Publicerad: 4.08.2023

Nya vattensystem hjälper byar som lider av torka. Vatten är på många sätt nyckeln till utveckling.

Klimatförändringen drabbar de fattiga

I Bolivia, i det karga och torra höglandet i La Paz-provinsen, bor människor cirka 4 000 meter över havet. I byarna bor cirka 10–30 familjer och husen ligger långt ifrån varandra. Klimatförändringen försvårar livet för dessa fattiga människor på landsbygden. Många familjer och åldringar känner att de har glömts bort. Några av de äldre i området har drömt om rinnande vatten sedan de var små. Mer än 30 procent av bolivianerna lever utan rinnande vatten.

Förr hämtades vatten långt från närmaste sjö eller flod och man visste inte om vattnet var rent eller inte. Utan tillräckligt med vatten var det svårt att organisera barnens skolgång och måltider.

Byborna berättar om sina känslor:

”Sedan jag var barn har jag drömt om vatten i den här byn och frågat; varför vi inte har vatten, varför?”

”Utan vatten är vi ingenting, vi kan inte göra någonting.”

”Vi har lidit mycket, men nu är vårt liv lättare.”

”Tillgången till vatten har förändrat mitt och hela familjens liv.”

Med stöd av Finska Missionssällskapet har 14 samhällen, eller cirka 100 familjer, fått rinnande vatten i sina hem för första gången i sitt liv. Byborna visar oss stolt sina nya system. Byborna har själva deltagit i konstruktionen och installationen av systemet och vet hur allt fungerar. I varje by finns en ansvarsperson som fått utbildning för att hantera vattensystemet.  Personen förmedlar sina kunskaper vidare till nästa ansvarsperson, som väljs en gång om året.

Byborna är med och bygger vattensystem.

Vatten är nyckeln till en bättre framtid

Klimatförändringens följder har drabbat Bolivia under de senaste 10 åren och extrema väderfenomen har blivit vanligare. Medlemmar av olika ursprungsfolk och kvinnor som stannar hemma hör till de mest utsatta och lider svårast av de extrema väderfenomenen. De har färre möjligheter att kämpa mot de förändrade väderförhållandena och utmaningarna i vardagen.

Oron för den minskande vattenmängden och klimatförändringen delas av invånarna i byarna i La Paz. De stigande temperaturerna för också med sig andra utmaningar: myggor har tagit sig allt högre upp i bergen och spridit bland annat malaria och denguefeber.

Lorenzo Coarite berättar att han växte upp i en by där det inte fanns något vatten. Efter att ha studerat till ingenjör hjälper han nu sin hemby och andra samhällen i liknande situation.

Franklin Gutiérrez, samordnaren för vattenprojektet, säger att klimatförändringen kommer att torka ut marken ytterligare och göra det mycket svårt att planera och förutse arbetet. Gutiérrez tror dock på hårt arbete och utbildning, och han tror att nyckeln till en annorlunda utveckling är att få vattensystem till de byar som drabbats av torka.

Även denna jul lämnas alltför för många barn utan den mat, rent vatten, vård och utbildning de behöver. Finska Missionssällskapet hjälper barn och deras familjer i mer än 20 länder. Ge en gåva idag!

Text och foto: Anna Lunden