Tansania: Puiden istutus auttoi koko kyläyhteisöä – Nyt moni haluaa istuttaa puita ja paremman elämän

Julkaistu: 16.10.2022

Yhdellä ihmisellä voi olla iso merkitys koko kylän asenteisiin ja lopulta kaikkien elinoloihin. Kulwa Mtomogoro on siitä hyvä esimerkki.

Lapset asettuvat puiden viereen yksi kerrallaan, ja huutavat loppujakin paikalle. Tilanne on samanlainen kuin vuonna 2019, paitsi että ne ovat kasvaneet. Sekä lapset että puut.

Kun vierailin Kulwa Mtomogoron luona kolme vuotta sitten, hän kertoi viljelevänsä kaikenlaista: puuvillaa, maissia, pähkinöitä, pikkupapuja ja perunaa. Satoa ei vain paljon ole, hän valitti.

”Siksi on varmaan hyvä istuttaa puita”, Mtomogoro pohti.

Taimia hän sai Lähetysseuran tuella ja innostui niiden istuttamisesta heti. Vuonna 2018 hän oli istuttanut kokeeksi viisi puuta, mutta seuraavana vuonna pihapiirissä oli jo yhteensä 600 puuta. Osasta perhe sai hedelmiä, kuten granaattiomenaa.

Yhdeksän lapsen isä Kulwa Mtomogoro haaveili, että alkaisi ylläpitää taimistoa, josta voisi myydä sekä taimia että hedelmiä. Hän koulutti koko perheensä huolehtimaan puista ja suhtautui niiden hoitoon intohimoisesti.

Kerran naapurin vuohet yrittivät syödä taimet. Mtomogoro meni vihaisena vannottamaan naapurille, että näin ei saa käydä enää ikinä.

Puiden ansiosta toimeentulo on parantunut – samalla puut torjuvat ilmastonmuutosta

Luoteis-Tansaniassa Kishapun alueella on perinteisesti suhtauduttu puihin käyttötavarana. Ruokaa laitetaan yleisesti kolmen kiven päällä, jolloin yhtä illallista varten käytetään 12 polttopuuta. Aterioita voi valmistaa myös hiilten päällä, mutta nekin tehdään puusta.

Yhteisö on oppinut suojelemaan puita ja ymmärtämään niiden hyödyt vasta viime vuosina.

Lähetysseuran metsityshankkeessa on keskitytty yhden metsäalueen elvyttämiseen istuttamalla lisää puita, mutta myös osallistamalla kyläläisiä niin, että hekin saavat taimia pihoilleen. Lisäksi ympäristön asukkaille tarjotaan koulutusta esimerkiksi mehiläisenhoitoon tai batiikintekoon, jotta tulot eivät olisi säistä eivätkä puiden kaatamisesta kiinni.

Kesällä 2022 vierailin Mtomogoron perheen pihalla uudestaan. Meni hetki, ennen kuin tunnistin vanhan kuvauspaikan, sillä puut olivat kasvaneet ja saaneet viereensä kokonaisen metsikön. Perhe syö puiden hedelmiä ja saa tuloja sekä hedelmistä että taimista.

Tansanialaisen yhteistyöjärjestön työntekijän mukaan tämä perhe on hyvä esimerkki siitä, miten iso vaikutus yksittäisen ihmisen asennemuutoksella on.

Kulwa Mtomogoro on kasvattamiensa puiden ansiosta rakentanut itselleen uuden talon ja ostanut lehmiä, mutta yhteisön muutos on isompi. Moni ottaa hänestä nyt mallia ja istuttaa puita, jotta heidänkin elämänsä muuttuisi paremmaksi.

Puiden istuttaminen on tutkitusti tehokkain tapa torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia, ja yksittäisten kotien mikroilmastoon puut vaikuttavat heti. Ilma on puhtaampaa, maaperä voi paremmin ja puut suojaavat taloja kovilta tuulenpuuskilta.

Kulwa Mtomogoro haluaa asenteen siirtyvän lapsiinsakin. Hän osallistaa taimien hoitoon ja kasteluun edelleen kaikki taloutensa aikuiset ja lapset.

”En aio lopettaa tätä ikinä. Näistä puista hyötyvät vielä lapseni ja lapsenlapseni perheineen.”

Teksti ja kuvat: Virve Rissanen