Seitsemän lapsen äiti Jamuna saa tukea äitienryhmästä Nepalissa
Julkaistu: 25.11.2019Etenkin Nepalin maaseudulla poikalapsia pidetään yhä suuremmassa arvossa kuin tyttöjä. Vaikutukset näkyvät Jamuna-äidin perheessä, jossa ruokaa ei aina riitä koko lapsikatraalle.
”Minulla pitää kotona lasten kanssa todella kiirettä”, Jamuna Bogati, 40, kertoo, pidellen sylissään seitsemättä lastaan, yhdeksän kuukauden ikäistä Kirjan-vauvaa.
Perheellä ei olisi oikeastaan ollut varaa seitsemänteen lapseen, mutta Jamunalla ei ollut vaihtoehtoja. Kuusi ensimmäistä lasta ovat tyttäriä ja Nepalissa perheet haluavat perinteisesti vähintään yhden pojan, sillä vanhin poika jää kotiin pitämään perheen elatuksesta, vanhemmista ja jatkamaan perinteitä.
Ilmiö näkyy yhä vahvasti etenkin Nepalin maaseudun naisten elämässä, myös Jamunan. Häntä painostettiin perheen sisällä tekemään lapsia niin kauan, että perheeseen syntyisi poika.
”Koin syrjintää perheessäni ja yhteisössäni, koska minulla ei ollut poikia.”
Seitsemäs lapsi nähtiin siunauksena perheelle, vaikka sitä varten Jamuna joutui lähtemään iäkkäämpänä synnyttäjänä Kathmanduun asti sairaalaan noin viiden tunnin ajomatkan päähän. Aiemmat kuusi lasta syntyivät kylän läheisellä terveysasemalla.
Ruoka on tiukassa
Khari Maidanin kylässä Keski-Nepalin kukkulaisessa Dhadingissa elävä Jamunan perhe elättää itsensä viljelyksellä. He kasvattavat riisiä, vehnää ja hirssiä.
Välillä Jamuna tekee töitä myös muiden pelloilla, sillä suurperheen toimeentulo on tiukassa.
”Omasta sadostamme ei riitä aina tarpeeksi ruokaa perheellemme. Se on haastavaa”, Jamuna sanoo.
Lähetysseuran paikallinen kumppanijärjestö Shanti Nepal on perustanut Jamunan kylään äitienryhmän, jonka jäsen myös Jamuna on. Ryhmän kokoontumisissa Jamuna on oppinut ruokkimaan lapsensa ravinteikkaalla ruoalla, pitämään huolta heidän terveydestään sekä pitämään kotiaan ja sen ympäristöä puhtaana.
”Olen saanut tukea siihen, miten syödä raskauden aikana. Kun synnytyksen aika tuli, ryhmän jäsenet toivat minulle ruokaa”, Jamuna kertoo.
Tyttöjä uhkaa koulun keskeytys
Ryhmän kautta Jamuna pystyi ottamaan myös 7000 rupian (n. 55 euron) lainan, jotta hän sai ostettua perheelleen ruokaa.
Shanti Nepal antoi 15 000 rupian (n. 120 euroa) pohjarahan ryhmälle, ja ryhmän jäsenet saavat itse päättää, paljonko kukin jäsen säästää kuukausittain. Tässä ryhmässä kukin säästää yhteiskassaan 50 rupiaa kuussa (n. 40 senttiä). Summa kertoo osaltaan kylän elintasosta.
Jamunan perheellä on ollut mahdollisuus laittaa kaikki lapset peruskouluun, mutta nyt talousvaikeuksien takia heillä on ongelmia lähettää tyttäriä ylemmille luokille.
”Minua huolettaa ottaa uudestaan lainaa, koska en tiedä, miten pystyisin maksamaan sen takaisin”, Jamuna sanoo.
Sylissä kiltisti istuva Kirjan-vauva on perheen suuri toivo.
”Olen silti huolissani Kirjanin tulevaisuudesta, sillä hänen äitinsä on jo vanha”, Jamuna harmittelee.
Teksti ja kuvat: Mimosa Hedberg