Paperinpala muutti Seabelon elämän

Julkaistu: 15.10.2019

Seabelo, 13, on iloinen koulupoika Botswanan pääkaupungissa Francistownissa. Hänen lempiaineensa on matematiikka ja aikuisena hän haluaa sotilaaksi. Syntymätodistuksen puute olisi voinut tehdä hänen haaveensa tyhjiksi. Onneksi näin ei käynyt.

Seabelon isä kuoli vuonna 2002 ja sen jälkeen äiti on pitänyt huolta viidestä lapsestaan yksin. Äitikin sairastelee. Useampia vuosia sitten koetun aivoinfarktin jälkeen hänen liikkumisensa on vaikeaa.

Helpotusta elämään on tuonut Botswanan luterilaisen kirkon Toivon paikka -ohjelma, jota Suomen Lähetysseura ja suomalaiset kummit tukevat. Toivon paikka tukee köyhien ja heikossa asemassa olevien perheiden lapsia ja nuoria koulutuksen saamisessa.

Tukea koko perheelle

Kun perheen lapset tulivat mukaan Toivon paikka -ohjelmaan, ei kellään heistä ollut syntymätodistusta. Pienimmät, Seabelo mukaan lukien, aloittivat koulutiensä kirkon päiväkodissa. Isommat saatiin rekisteröityä kouluun klinikkakorteilla, mikä ei enää onnistuisi. Joka tapauksessa syntymätodistusten puuttuminen olisi jatkossa alkanut haitata heidän mahdollisuuksiaan edetä niin koulutiellä kuin myöhemmin työnsaantimahdollisuuksiin ja laajemminkin koko elämään.

Lasten äiti osallistui aktiivisesti Toivon paikan kokoontumisiin, joissa puhuttiin jatkuvasti syntymätodistusten tärkeydestä. Kotikäynneillä ja toimistokeskusteluissa Toivon paikan työntekijä myös neuvoi äitiä siinä, millaisia papereita tarvittaisiin, jotta hän voisi saada nuo todistukset lapsilleen.

Seabelon äiti on syntyjään zimbabwelainen ja yksi ongelma oli se, että äiti tarvitsi todistajan vahvistamaan, että lapset todellakin olivat hänen ja hänen botswanalaisen miehensä lapsia. Miehen kuoleman jälkeen suhteet miehen sukulaisiin olivat huonontuneet.

Lopulta kuitenkin löytyi setä, joka oli monien keskustelujen jälkeen valmis auttamaan äitiä ja ennen kaikkia lapsia. Yhdessä äiti ja lasten setä menivät miehen kotikylän kyläpäällikön luo saamaan tarvittavat paperit ja todisteet kuntoon. Näiden papereiden kanssa äiti sitten meni syntymätodistuksia ja henkilöllisyyskortteja valvovaan virastoon ja sai lopulta syntymätodistukset kaikille lapsille.

Kun botswanalaisnuori täyttää 16 vuotta, pitää hänen hankkia välittömästi henkilökortti. Vanhin Seabelon sisaruksista oli syntymätodistuksen saadessaan jo 19-vuotias, joten hän joutui maksamaan sakkoa, koska haki henkilökorttia myöhässä.

Nyt Seabelolla ja kaikilla hänen sisaruksillaan on syntymätodistus, joka mahdollistaa henkilökortin saamisen sekä avaa tien jatko-opintoihin, työpaikan saamiseen, passin hakemiseen ja niin edelleen. Seabelon unelmatkaan eivät kariudu ainakaan yhden paperinpalan puuttumiseen.

Toivon paikka kulkee rinnalla aikuisuuteen asti

Botswanan luterilaisen kirkon Toivon paikka -ohjelma on tukenut heikossa asemassa olevia lapsia ja heidän perheitään jo vuodesta 1992. Tavoitteena on auttaa Francistownissa orpoja ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria eteenpäin koulutiellä aina aikuisuuteen asti. Myös heidän vanhempansa, useimmiten yksinhuoltajaäidit tai -isoäidit, saavat tukea ohjelman kautta. Sen kautta apua saa tällä hetkellä 138 lasta ja nuorta perheineen.

Lapset saavat koulupuvut, kengät sekä koulutarvikkeita. Heidän koulunkäyntiään seurataan säännöllisin kotikäynnein ja kouluvierailuin. Koulupäivän jälkeen lapsille on tarjolla iltapäivätoimintaa ja tukiopetusta. Lomien aikana kirkko järjestää lapsille leirejä ja työpajoja, joissa opitaan sosiaalisia taitoja ja keskustellaan nuoria kiinnostavista aiheista.