Pakistanin kummityöllä tuetaan lasten koulunkäyntiä

Julkaistu: 12.09.2023

Lähetysseuran kummikoulutuella tuetaan 500 lapsen koulumaksuja neljässä Peshawarin hiippakunnan koulussa.

Pakistanissa on maailman toiseksi eniten lapsia, joilla ei ole pääsyä kouluun. Unicefin mukaan peräti 44 prosenttia eli yli kolmannes 5–16-vuotiaista ei käy koulua.

Lähetysseura tukee 500 lapsen koulumaksuja neljässä Peshawarin hiippakunnan koulussa, jotta köyhemmätkin perheet voivat saada lapsilleen hyvätasoista koulutusta.

Hiippakunnankin kouluissa on vähitellen otettu käyttöön uusi opetussuunnitelma, johon liittyy myös opetusmenetelmien muutos.

”Meillä on ollut opettajille koulutuksia, joissa he oppivat uusia opetusmenetelmiä, ja jatkamme koulutuksia ensi lukukaudellakin. Emme enää halua, että oppilaat opettelevat kaiken ulkoa vaan että he oppivat itse”, Peshawarin hiippakunnan koulutusjohtaja Sarophina Asghar kertoo.


Koululaisilla annetaan kesälomallekin jonkin verran koulutöitä, kuten esseiden kirjoittamista.

Uskontodialogi on kristillisten koulujen arkea

Pakistan on islamilainen tasavalta, jossa kristittyjä on vain alle 2 prosenttia. Koska maan väkiluku on kuitenkin niin suuri – noin 230 miljoonaa – on kristittyjäkin arviolta pari miljoonaa.

Kristityt ovat perustuslain suojaamia, mutta moni kärsii ennakkoluuloista, syrjinnästä ja vainosta kuten muutkin uskonnolliset vähemmistöt. Julkiset koulut painottavat islamin opintoja, joka on vierasta kristityille lapsille ja tämä vaikuttaa heidän koulumenestykseensä.

Peshawarin hiippakunnalla on 13 koulua ja näissä tuetaan uskontojen välistä vuoropuhelua juhlimalla eri uskontojen pyhäpäiviä. Esimerkiksi koulujen joulujuhlissa on mahdollista lisätä valtaväestön tietoa kristinuskosta.

Monsuunisateet ja kouluampuminen pelottavat

Pakistanissa koulujen lukuvuosi alkaa huhtikuussa ja keskeytyy kahden kuukauden kesälomaan. Sitten koulua jatketaan taas joulukuun lopulle, jolloin on muutaman viikon talviloman vuoro. Kouluvuosi päättyy maaliskuussa. Koulujen kesäloman sijoittuu usein kesä–heinäkuuhun eli samaan aikaan, jolloin maassa on monsuunikausi.

Peshwarin hiippakunnan taloussihteeri Nadeem Gill kertoo, että kesällä 2022 koetut katastrofaaliset tulvat ovat edelleen ihmisten mielessä. Elämä on palautunut suunnilleen normaaliksi, mutta esimerkiksi ruoan hinta on korkealla, koska niin paljon satoa tuhoutui.

”Valtio on kouluttanut yhteisöjä, jotta nämä osaisivat toimia paremmin ilmastonmuutokseen liittyvien haasteiden ja muiden erityistilanteiden kanssa”, Gill selittää.

Myös keväällä 2023 tapahtunut kouluampuminen järkytti kouluyhteisöjä. 8-vuotias oppilas kuoli ja useampia muita haavoittui, kun ampuja avasi tulen kohti katolisen tyttökoulun koulubussia Swatin laaksossa Pakistanissa.

Lähetysseuran tukemat Peshawarin hiippakunnan koulut toimivat Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa, jossa Swatin laaksokin sijaitsee. Kukin maakunnassa toimiva kirkollinen koulu järjesti hyökkäyksen jälkeen aamunavauksen, jossa rukoiltiin uhrien puolesta ja vietettiin hiljainen heti.

”Vaikka kyseessä ei ole hiippakuntamme koulu, me kaikki säikähdimme ja olemme varuillamme”, kertovat Peshawarin hiippakunnan koulutusjohtaja Sarophina Asghar ja taloussihteeri Nadeem Gill.

Koulutyössä tuodaan esiin ympäristönsuojelun tärkeyttä erilaisten aktiviteettien, kuten taimien istuttamisen kautta.

Teksti: Heli Vuohelainen