Miten selvitä Thaimaassa, kun tulee lapsena äidiksi?

Julkaistu: 28.11.2022

Thaimaalainen Som oli huoleton teini, kunnes hän huomasi 14-vuotiaana olevansa raskaana. Synkältä näyttänyt tulevaisuus alkoi saada uusia sävyjä kirkon ylläpitämässä ensikodissa, Armonkodissa.

Kun kuukautisia ei kuulunut, Som tajusi jonkin olevan vialla. Pelko osoittautui pian oikeaksi: raskaustesti näytti positiivista. Som oli tuolloin vasta 14-vuotias koululainen. Kun hän viimein uskalsi kertoa tilanteesta äidilleen, oli jäljellä enää kaksi vaihtoehtoa: joko pitää lapsi tai antaa pois.

”Somin tavoin olin hyvin pelästynyt. Tuntui, että tyttäreni tulevaisuus katkeaa tähän”, äiti Benchalak Lakonpol kuvailee.

Sairaalan tutkimuksissa lääkäri ohjasi Somin sosiaalityöntekijän juttusille. Hänelle kerrottiin Armonkodista, Thaimaan luterilaisen kirkon ylläpitämästä ja Lähetysseuran tukemasta ensikodista nuorille odottaville äideille. Siellä hänen olisi mahdollista asua sekä miettiä rauhassa vaihtoehtoja ja tulevaisuuttaan. Armonkodille lähdettiin yhdessä äidin kanssa.

”En olisi halunnut antaa lasta adoptioon, mutta näin sen pitkään ainoana vaihtoehtona. Armonkodilla asuessani sain vertaistukea ja pääsin oppimaan hyödyllisiä elämäntaitoja, jotka antoivat itsevarmuutta uskoa, että minusta on äidiksi”, Som kertoo.

Tuki lapsen syntymän jälkeen mahdollisti koulun suorittamisen päätökseen

Alkuvuodesta 2022 maailmaan saapui Nadia, hurmaava tyttölapsi. Asiat lähtivät hahmottumaan. Armonkodin työntekijöiden ja vapaaehtoisten tuella Somin oli mahdollista suorittaa peruskoulu päätökseen ja totutella samalla äitiyteen.

Seuraavana syksynä koitti aika jättää Armonkodille hyvästit ja palata takaisin kotiin. Mutta tällä kertaa heitä tulisi olemaan kahden sijaan kolme.

”Olin itse pitkään yksinhuoltajaäiti, joten minulle oli tärkeää, ettei Som jäisi Nadian kanssa yksin”, Lakonpol kertoo. Hän työskentelee ruokakojulla kuutena päivänä viikossa ja hoitaa Nadiaa sunnuntaisin, jolloin Som suorittaa lukion ja hotellialan yhdistelmäopintoja.

”Opiskelun ja äitiyden yhdistäminen on onnistunut hyvin, sillä lähiopetusta on vain kerran viikossa. Tavoitteeni on saada kandidaatin tutkinto viidessä vuodessa. Haluaisin kyllä opiskella nopeammin ja päästä töihin, jottei äitini tarvitsisi yksin kantaa huolta tulonhankinnasta. Mutta päivähoito on liian kallista”, Som sanoo.

Äidin ja tyttären yhteiselo pikku-Nadian kanssa on lähtenyt sujumaan luontevasti.

”Äidillä on pidempää kokemusta lastenhoidosta, ja hänestä on iso apu erityisesti raskaampina päivinä. Mutta toisinaan meillä on eri sukupolven edustajina erilaisia näkemyksiä lastenkasvatuksesta.”

”Armonkodissa opin paljon siitä, mikä on hyväksi lapselle, ja minulle on tärkeää kasvattaa tyttäreni nykyaikaisin menetelmin. Onneksi pystymme keskustelemaan kasvatuksesta tasavertaisesti äitini kanssa”, Som kertoo.

Armonkoti tukee suuressa elämänmuutoksessa

Äitiyden myötä Som on joutunut aikuistumaan nopeasti. Siinä missä ikätoverit viettävät vapaata nuoruutta, Somin päiviä sitoo tarkka päivärytmi lapsen ehdoilla.

”Ennen äiti huolehti kaikesta. Nyt minä herään aikaisin ja huolehdin lapsestani, ruoanlaitosta ja kodin askareista. Muutos entiseen on valtava”, Som sanoo.

Myös Benchalak on saanut todistaa läheltä Somin kasvua teinitytöstä äidiksi. Hän uskoo, että Armonkodin tuella on ollut siihen iso vaikutus.

”Armonkodilla oppii paljon enemmän kuin pelkkiä käytännön taitoja. Somista on tullut vastuullinen nuori nainen, joka huolehtii omasta elämästään ja lapsestaan. On hienoa nähdä, miten vaikeista lähtökohdista huolimatta hänet on täyttänyt sataprosenttinen äidinrakkaus.”

Vaikka yhteinen elämä kotona tuntuukin nyt hyvältä, sekä Somin että Benchalakin sydämissä säilyy erityinen paikka Armonkodille. ”Armonkodilla Nadia on saanut terveen alun elämälle. En usko, että hän olisi tässä tällaisena ilman sitä tukea, jota olemme saaneet”, Lakonpol sanoo.

Som kertoo ikävöivänsä välillä Armonkotia, mutta ei entistä elämäänsä, sillä Nadian syntymä on tuonut arkeen niin paljon uutta sisältöä. Somin äiti on samoilla linjoilla: ”Vaikka taloudellisesti meillä olisikin helpompaa kahdestaan, olisimmeko onnellisempia? Tuskinpa.”

Teksti ja kuvat: Anna Peltonen

 


Mikä Armonkoti?

Thaimaassa teiniraskaudet ovat yleisiä. Usein raskaus tulee yllätyksenä, sillä seksuaalikasvatus on puutteellista eikä suojaamattoman seksin riskejä tunneta.

Armonkoti tarjoaa turvallisen kodinomaisen asumisen nuorille odottaville äideille. Apua hakevat naiset ovat esimerkiksi kodittomia tai rahattomia, ja he pelkäävät ottaa yhteyttä omaan perheeseensä. Osa on paperittomia siirtotyöläisiä, jotka eivät ole saaneet apua muualta.

”Raskauteen liittyy usein häpeää, jonka takia nuori saattaa eristäytyä ja tulla välinpitämättömäksi omasta ja lapsen terveydestä. Vaikeassa elämäntilanteessa lapsi koetaan lisätaakkana, ja vailla toivoa tulevasta nuorelle saattaa tulla itsetuhoisia ajatuksia”, Armonkodin johtaja Pisara Pangsiri sanoo.

Koska naisten taustat ovat usein hyvinkin traumaattisia, henkinen tuki on tärkeässä roolissa. Luottamus rakentuu usein pikkuhiljaa yhteisen tekemisen ja tutustumisen kautta.

”Kun naiset saavat kokemuksen kuulluksitulemisesta, heidän suhtautumisensa itseä ja samalla lasta kohtaan muuttuu”, Pangsiri sanoo.

Armonkoti auttaa myös nuorten äitien virallisten asioiden hoitamisessa, kuten lapsen syntymätodistuksen hakemisessa, ja tekee yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa sijaisperhe- ja adoptiojärjestelyissä. Lisäksi tarjolla on puhelinneuvontaa Armonkotiin muuttoa harkitseville ja jo sieltä pois muuttaneille äideille.

Elämäntaitoja ja itsevarmuutta

Armonkodilla päivät rakentuvat tiettyjen rutiinien ympärille. Kaikki asukkaat osallistuvat yhteiseen siivoukseen ja ruoanlaittoon. Lisäksi joka päivälle on elämäntaitoja vahvistavia aktiviteetteja. Naiset saavat esimerkiksi opetusta äitiysterveydestä ja lastenkasvatuksesta. Itsenäistä tulonhankintaa tuetaan opettamalla naisille käsitöiden valmistusta sekä kahvila- ja myyntityötä. Esimerkiksi Armonkodin omalla kirpputorilla naiset saavat työkokemusta ja pientä palkkaa. Loput tuotot käytetään Armonkodin toiminnan ylläpitämiseen.

Kristillisyys näkyy Armonkodin toiminnassa yhteisissä aamuhartauksissa sekä viikoittaisilla raamattutunneilla. Apu ei kuitenkaan katso uskonnollista tai muuta taustaa.

”Moni tänne tuleva nuori kantaa syyllisyyttä raskaudestaan. Keskustellessa Raamatun pohjalta yhtäläisestä ihmisarvosta naisten itsetunto kasvaa. Tärkeä viesti on, ettei mikään tapahtunut tee heistä yhtään vähempää arvokkaita,” Pangsiri sanoo.