Venezuela: Venezuelan kriisi on aiheuttanut nälänhätää – Turvakoti Casa Hogar tarjoaa ruokaa ja turvaa

Julkaistu: 12.09.2023

Suomalaisten lahjoittajien ansiosta Casa Hogarin turvakoti tarjoaa lapsille ruokaa, turvaa ja apua koulunkäyntiin.

Humanitaarinen, koko Venezuelaa koskeva kriisi on kestänyt jo yli seitsemän vuotta. Vuonna 2022 tehdyn tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia venezuelalaisista elää köyhyydessä. Veden, sähkön, kaasun tai bensan löytäminen on osa jokapäiväistä kamppailua venezuelalaisille.

Lasten ruokkiminen on 90 prosentille Venezuelan kotitalouksista haastavaa. Noin kolmannes Venezuelan lapsista kärsii aliravitsemuksesta, ja heistä puolella aliravitsemuksen tila on vakava.

Valencian kaupungin laidalla sijaitsevan Casa Hogarin turvakodin pihamaalta kuuluu kuitenkin lasten iloisia ääniä. Palloa potkii 10-vuotias Gustavo, joka on saanut muiden turvakodin poikien tavoin Casa Hogarista turvaa, ruokaa, tukea koulunkäyntiin ja ympärilleen ihmisiä, jotka rakastavat häntä. Gustavo on asunut Casa Hogarissa nyt kolme vuotta. ”Tämä tuntuu ihan oikealta perheeltä, ja minua arvostetaan täällä. Minusta pidetään huolta, annetaan ruokaa ja autetaan opiskeluissa. Sitten kun olen iso, voin hyvien arvosanojen avulla opiskella, mitä haluan”, Gustavo kertoo.

Liikunnanopettaja, jalkapalloilija tai ehkä mieluiten palomies? Toisten auttaminen tuntuu tärkeältä, pohtii Gustavo. Hänellä on painavaa sanottavaa perheestä ja toivosta. ”Toivo tarkoittaa sitä, että kun tiput pimeään kuiluun, ystävät auttavat sinut ulos. Toivo tarkoittaa toisten auttamista.”

”Tämä on Jumalan talo”

”Lapset tulevat tänne aina kantaen taakkaa menneisyydestä . Elämä kadulla tai jatkuvassa puutteessa on tehnyt monesta lapsesta etäisen. Heillä ei välttämättä ole käsitystä siitä, keitä he todellisuudessa ovat”, kertoo psykologi Gabriel Peréz.

”Saattaa kulua kauankin aikaa ennen kuin he alkavat luottaa meihin ja avautua. Paras lääke on pitkäaikainen läsnäolo ja aika.”

Perézin mukaan kodin tunteen luomisessa auttavat oma huone ja turvalliset arkirutiinit. Hän on kasvanut yhdessä talon lasten kanssa, sillä hän on turvakodissa työskentelevien Orlando Perézin ja Janeth Hernandezin poika.

Casa Hogarissa lasten arki täyttyy koulun lisäksi pallopeleistä, musiikki-, uima- ja maalaustunneista. Lapset tekevät päivittäin kodin ja pihan askareita, kuten puutarhanhoitoa. Rauhallisen pihapiirin keskellä on vaikea kuvitella, millainen todellisuus taloa ja sen taianomaista puutarhaa ympäröi.

Idyllinen tunnelma on kovan työn tulosta. Monen lapsen elämä on ollut ennen Casa Hogariin tuloa raskasta ja pelottavaa. Janeth Hernandez kertoo, että monet lapsista ovat nähneet nälkää ja joutuneet pitkäkestoisen hyväksikäytön kohteeksi ennen turvakotiin pääsyä joko omassa perheessään tai kadulla asuessaan.

”Vie aikaa, mutta lopulta pojat oppivat luottamaan meihin. Tämä on Jumalan talo, lapsetkin tuntevat Hänen hyvyytensä täällä.”

Gustavo haluaisi isona palomieheksi, jotta hän voisi auttaa muita.

Leipomosta apua ruokapulaan
Iisalmen seurakunnan ja Lähetysseuran tuella on vuonna 2010 rakennettu Casa Hogarin turvakotiin leipomo. Leipomo on käytössä aina, kun jauhoja ja muita leivontatarvikkeita onnistutaan saamaan. Turvakodissa asuvat lapset osallistuvat myös leipomon pyörittämiseen sekä puutarhan- ja eläintenhoitoon. ”Leipomomme on ollut valtava siunaus, sillä Casa Hogarin pöydältä ei ole puuttunut leipää”, kertoo Valencian
seurakunnan pastori Gerardo A. Hands.


Casa Hogarin turvakodissa asuva Jeferson näyttää leipäuunia, jonka Iisalmen seurakunta lahjoitti Casa Hogarille 13 vuotta sitten. Täällä pojat leipovat leipää joka viikko.

Suomen Lähetysseura tukee heikoimmassa asemassa olevia lapsia maailmalla.
Sinäkin voit antaa lahjan, joka muuttaa lapsen elämän.

Teksti ja kuvat: Anna Lundén