Nepal: Vammaiset henkilöt uhkaavat syrjäytyä Nepalissa – Radhika sai tukea ja valmistuu pian lukiosta

Julkaistu: 12.09.2023

Lahjoittajien tuen avulla syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret Nepalissa saavat tukea koulunkäyntiinsä.

Nepalissa vammaiset ihmiset ovat vaarassa syrjäytyä

Nepalilaisen 21-vuotiaan Radhika Bhulin elämässä on ollut monia haasteita. Radhika on lyhytkasvuinen, ja hän oli vain 10 kuukauden ikäinen, kun hänen äitinsä kuoli. Hänen isänsä jäi viiden pienen poikansa ja tyttärensä yksinhuoltajaksi. Myös isä menehtyi Radhikan ollessa 11-vuotias. Radhikan huoltajaksi tuli tämän jälkeen häntä kahdeksan vuotta vanhempi isoveli. 

Veli kävi 10-luokkaisen peruskoulun, mutta päättökoe jäi suorittamatta. Perheen vanhimpana miehenä hänellä oli kiire töihin. Hän myös avioitui itse varhain ja on nyt yhdeksän-, neljä- ja puolitoistavuotiaiden tyttöjen isä. Ansaitakseen elannon omalle perheelleen ja pikkusiskolleen Radhikalle hän on suurimman osan vuodesta töissä Intiassa.  

 ”Emme tiedä, mistä siskon vammat johtuvat. Emme varmaankaan osanneet hoitaa häntä oikein. Olen kuitenkin yrittänyt aina pitää siskostani huolta. Hän on minulle rakas”, veli kertoo.

Perheen koti on pieni ja vaatimaton. Savikasat pihalla ovat odottamassa lattioiden ja seinien saveamista. Pienikin koti kaunistetaan ja siistitään juhla-ajan kynnyksellä. 

Tuki mahdollisti lukio-opinnot 

Radhika on juuri valmistunut lukiosta, mutta ilman Lähetysseuran tukea koulun loppuun suorittaminen ei olisi ollut mahdollista. Radhika haaveilee kasvatustieteen opinnoista. Myös veli kannustaa häntä opiskelemaan: ”Olisi hienoa, jos Radhika pystyisi itse ansaitsemaan elantonsa. Silloin hänen ei tarvitsisi olla niin riippuvainen minusta.” 

Radhikan perheeseen kuuluvat isoveli, tämän vaimo sekä taustalla naapurin lasten kanssa leikkivät veljentyttäret. Tyttäristä vanhin on jo ohittanut pituudessa lyhytkasvuiseksi jääneen tätinsä. 

Lähetysseura tukee vammaisten ihmisten oikeuksia ympäri maailmaa. 
Sinäkin voit antaa lahjan, joka muuttaa lapsen tai nuoren elämän.