Mauritania: Orjuuden perintö on usein koulutien esteenä – Shafiya saa tukea koulunkäyntiin

Julkaistu: 17.09.2023

Suomalaisten lahjoittajien ansiosta Mauritanian kummilapset saavat tukea koulunkäyntiin.

Köyhistä köyhimmät

Mauritanian pääkaupungissa Nouakchottissa asuu Suomen Lähetysseuran kummilapsia. Nämä lapset käyvät koulua Tarhilin alueella Riyadin kaupunginosassa, jossa asukkaat ovat suurimmaksi osaksi entisiä orjia ja heidän jälkeläisiään.

Täällä asuvat ”köyhistä köyhimmät”, kuten kuulemme niin alueen pormestarin kuin koulutoimenjohtajankin suusta vieraillessamme Tarhilin kouluissa. Valtio ei pysty tekemään kaikkea tarvittavaa näiden perheiden hyväksi.

Tapaamme myös 10-vuotiaan tytön, Shafiyan, jonka haaveena on tulla isona lääkäriksi. Hän kertoo, että koulussa on islamin, matematiikan ja arabian kielen opetusta.

Shafiya on yksi Lähetysseuran ja Bienfaisance sans frontieres -järjestön kummihankkeen lapsista. Hankkeeseen on valittu 4. luokan oppilaita, koska juuri tässä iässä moni tippuu pois koulusta. Julkiset koulut ovat oppilaille ilmaisia, mutta silti moni menestyy heikosti tai jättää koulun kokonaan kesken. Lasten pitää usein hankkia perheelleen rahaa tai ruokaa joko kerjäämällä tai tekemällä työtä.

Tyttöjen koulutie katkeaa usein myös lapsiavioliittoon. Noin 16 prosenttia tytöistä avioituu alle 15-vuotiaana, ja yli kolmannes tytöistä on naimisissa jo ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä.

Maan koulutusjärjestelmän uusiminen viime vuosikymmenten aikana on tuonut kuitenkin hyviä tuloksia. Vuonna 1990 vain 46 prosenttia alakouluikäisistä lapsista ilmoitettiin kouluun, mutta vuonna 2020 vastaava luku oli jo 94 prosenttia. Silti vain vähän yli 60 prosenttia lapsista saa alakoulun suoritettua, ja heistäkin moni lopettaa opinnot siihen.


Riyadin alueella koulua käydään kahdessa vuorossa, ja luokassa voi olla jopa 100 oppilasta.

Kummilapsille tukea Suomesta

Kummiohjelmassa mukana olevat lapset saavat suomalaisten kummien tuella koulutarvikepakkauksen, terveystarkastuksen ja tukiopetusta.

Ohjelmaan kuuluu myös rahallista tukea koko perheelle, terveysvakuutus kummioppilaalle ja hänen vanhemmilleen, koulujen korjausta ja opettajien koulutusta muun muassa lasten oikeuksista. Maailmanlaajuisen ruokakriisin vuoksi perheille on tarjottu väliaikaisesti myös ruoka-apua.

Tietoa Mauritaniasta

Mauritania on islamilainen tasavalta, ja se näkyy niin laissa kuin arkisissa tavoissa. Esimerkiksi suurin osa naisista käyttää huivia, miehet eivät kättele naisia eikä alkoholia ole saatavilla edes ravintoloista.

Kristilliset lähetysjärjestöt eivät saa toimia Mauritaniassa, joten Lähetysseura toimii paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta.

Mauritania kielsi orjuuden vasta vuonna 1981. Se oli viimeinen orjuuden virallisesti lakkauttanut maa. Orjuuttaminen tehtiin rangaistavaksi vasta 2000-luvulla. Valitettavasti orjuus on edelleen todellisuutta Mauritaniassa: Maassa arvioidaan elävän edelleen vähintään 90 000 ihmistä orjina tai orjuuden kaltaisissa oloissa. Se on paljon, kun ottaa huomioon, että isosta koostaan huolimatta Mauritaniassa on alle viisi miljoonaa asukasta, eli se on väkiluvultaan Suomea pienempi.


Suurin osa Tarhilin alueen kodeista on hyvin vaatimattomia, kuten tämä kummioppilaan koti.

Teksti ja kuvat Heli Vuohelainen