Kummituen avulla lukio-opintonsa päättävä Luz Dana: ”Koska olen itse saanut tukea, haluan nyt vuorostani auttaa muita”

Julkaistu: 9.12.2021

Bolivian Caranavissa sijaitseva Verena Wells -keskus on toiminut jo yli kymmenen vuotta turvasatamana alkuperäiskansojen tytöille, jotta nämä voivat suorittaa lukio-opintonsa loppuun. Verena Wellsin asukkaat, kuten Luz Dana Aduviri, 18, kiittävät keskuksen kokonaisvaltaista tukea. ”Toivon jonain päivänä voivani auttaa muita samalla tavalla kuin minua on autettu”, Luz Dana haaveilee.

Bolivian evankelisluterilaisen kirkon Caranavissa sijaitseva Verena Wells -keskus tarjoaa alkuperäiskansoihin kuuluville tytöille suojaa ja paremmat mahdollisuudet suorittaa perus- ja lukio-opintonsa loppuun. Tytöt tulevat kylistä, joissa mahdollisuuksia opintoihin ei ala-asteen jälkeen yleensä ole, ja matka lähimpään lukioon olisi liian pitkä tai vaarallinen. Verena Wells tarjoaa tytöille täysihoidon, suojaa, tukea opiskeluun sekä kristillistä kasvatusta. Keskuksen koordinaattori Corina Ninachoque, tai ”Corina-sisko”, kuten tytöt häntä nimittävät, asuu yhdessä puolisonsa Rilverin kanssa keskuksessa, ja pariskunta huolehtii keskuksen toiminnasta ja tyttöjen hyvinvoinnista.

”Keskus on kuin toinen koti. Se on tarjonnut hienon mahdollisuuden jakaa arkea erilaisista taustoista tulevien tyttöjen kanssa, itkeä ja nauraa yhdessä”, keskuksessa kymmenen vuotta asunut Luz Dana Aduviri, 18, kertoo. Luz Dana on parhaillaan päättämässä lukio-opintojaan, joiden suorittaminen loppuun on ollut pitkälti Verena Wellsin ansiota. Los Andesin yhteisöstä San Lorenzosta kotoisin oleva Luz Dana saapui keskukseen 8-vuotiaana. Hänen äitinsä oli kuullut keskuksesta, ja myös Luz Danan kaksi isosiskoa opiskelivat aikoinaan samankaltaisessa keskuksessa.

”Aluksi oli vaikeaa olla erossa äidistä, mutta pikkuhiljaa totuin. Muut tytöt olivat vanhempia, joten minua kohdeltiin kuin pikkusiskoa”, Luz Dana muistelee. Aika keskuksessa on ollut monin tavoin käänteentekevä. ”Olen saanut apua opintoihini, opetusta arvoista ja minulle on avattu uusia teitä. Minulle on avautunut uusia perspektiivejä, ja toivon jonain päivänä voivani auttaa muita samalla tavalla kuin minua on autettu.”

Tukea sekä tytöille että näiden perheille

Tällä hetkellä Verena Wellsissä asuu 21 tyttöä, jotka ovat lähtöisin aimara-, ketšua-, leco-, moseten- ja chimane-kansoista. Keskuksessa asumisen myötä tytöissä ja heidän käytöksessään, arvoissaan ja asenteissaan tapahtuu usein huomattava muutos parempaan. Tämän vahvistavat sekä tytöt itse että heidän vanhempansa.

Keskuksessa asuvien tyttöjen lisäksi Verena Wellsin toimintaan kuuluu myös tyttöjen perheiden tukeminen ja kouluttaminen. Viimeksi marraskuussa tyttöjen vanhemmille järjestettiin ihmisoikeuskoulutus, jonka avulla haluttiin lisätä tietoisuutta ihmisoikeuksista ja erityisesti lasten ja naisten oikeuksista, perhedynamiikasta ja sukupuolirooleista, vanhempien ja viranomaisten velvollisuuksista sekä ehkäistä perheväkivaltaa, joka on valitettavan yleistä Boliviassa. Koulutuksessa opittiin omista oikeuksista sekä eri väkivallan muodoista, ja vanhemmille pyrittiin antamaan paremmat eväät lastenkasvatukseen ja perhesuhteisiin.

”Opin paljon tämän koulutuksen aikana, se auttaa meitä kehittymään vanhempina. Oli yllättävää kuulla, miten paljon meidän vanhempien käytös vaikuttaa lapsiimme. En ollut aiemmin ajatellut, että meidän huono käytöksemme saa lapsemme käyttäytymään huonosti”, ainoa koulutukseen osallistunut isä Mario Kea selosti koulutuksen jälkeen. ”Me vanhemmat teemme kaikkemme, jotta tyttäremme pääsisivät eteenpäin ja jotta heistä tulisi jotain, eivätkä he joutuisi kärsimään niin kuin me.”

Haaveena ihmisten ja yhteiskunnan auttaminen

Caranavin alueella asuu paljon kahvintuottajia ja kokalehtien viljelijöitä. Kokalehtien viljely on Boliviassa laillista, niistä valmistetaan teetä, lääkkeitä ja muita tuotteita makeisista saippuaan. Monen muun Verena Wellsin tytön perheen tavoin myös Luz Danan perhe hankkii elantonsa omalla maatilallaan. Isä on maanviljelijä ja äiti kahvinkasvatuksen ammattilainen. Tilalla kasvaa kahvi- ja kokapensaiden lisäksi sitruunoita, avokadoja, banaania, appelsiineja, mandariineja ja papaijaa. Aduvirin tilan kahvia viedään jopa Yhdysvaltoihin asti.

Perhe kuuluu aimara-alkuperäiskansaan, mutta Luz Dana ei juuri puhu aimaran kieltä, vaikka ymmärtää sitä. Vanhempien koulutaival ei ollut erityisen pitkä, mutta Luz Dana on todella hyvä ja motivoitunut oppilas. ”Pidän kovasti opiskelusta ja uuden oppimisesta. Äitinikin on aina pitänyt opiskelusta, vaikka hän ei aikoinaan juuri opiskellut. Hän on kuitenkin vienyt minua pienestä pitäen mukanaan kahvinkasvatuskoulutuksiin.”

Seuraavaksi Luz Dana toivoo pääsevänsä opiskelemaan lääketiedettä Universidad Mayor de San Andrés -yliopistoon. Haaveissa on kirurgin tai anestesiologin ammatti. ”Haluan osata parantaa ja auttaa ihmisiä ja tehdä jotain hyödyllistä yhteiskunnalle ja myös perheelleni ammattini kautta.

Jos opiskelupaikka irtoaa, on edessä muutto La Paziin. ”Tulen varmasti ikävöimään Verena Wellsiä ja sen ihmisiä, mutta tulen kyllä käymään keskuksessa aina kun voin”, Luz Dana vakuuttaa. ”Verena Wells on merkinnyt minulle äärettömän paljon, ja Corina-sisko on tukenut minua paljon ja ollut minulle kuin toinen äiti. En tule koskaan unohtamaan keskusta ja sen ihmisiä, vaan tulen aina kantamaan muistoja Caranavista.”

Selittämätöntä rauhaa kirkosta

Uskonasiat olivat Luz Danalle tuttuja jo ennen keskukseen muuttoa, mutta luterilainen seurakunta on tullut hänelle läheiseksi keskuksessa asuessa. ”Kun ensimmäistä kertaa tutustuin Jumalaan, tunsin selittämätöntä rauhaa. Tunnen edelleen suurta rauhaa käydessäni kirkossa, ja haluan kertoa siitä koko maailmalle. Unohdan kaiken muun ja keskityn Jumalaan ja siihen, mitä Hän merkitsee minulle, ja mitä minä merkitsen Hänelle. Kun välillä olen etäällä Jumalasta, minulle tulee tyhjä olo.

Omatunto ohjaa nykyään enemmän Luz Danan käytöstä.”Pidin nuorempana tappelemisesta, mutta enää en halua tapella. Olen oppinut, että muita pitää kohdella niin kuin haluan itseäni kohdeltavan.”

Loma-aikoina Luz Dana on matkustanut perheensä luokse auttamaan kotitilan töissä. Hänen isällään on ollut viime aikoina terveysongelmia, minkä takia huoli tämän jaksamisesta on suuri. ”Koska isäni on perheen ainoa mies, hän joutuu tekemään enemmän kuin muut”

Muuten vapaa-ajallaan hän pitää piirtämisestä, maalaamisesta, lukemisesta ja laulamisesta. Luz Dana kokee kristillisen musiikin ”auttavan sydäntä”.

”Tulevaisuudessa toivon saavani työn ja tuloja, jotta voin auttaa vanhempiani sekä muita ihmisiä. Koska olen itse saanut tukea, haluan vuorostani tukea muita.”

Ajatus Suomessa olevista kummeista saa Luz Danan tuntemaan kiitollisuutta ja hämmennystäkin. ”Emme varmaan koskaan pysty täysin käsittämään, että te siellä kaukana haluatte auttaa meitä Verena Wellsin tyttöjä. Apunne on ollut suurta, ja toivonkin paljon siunausta ja menestystä teille”, Luz Dana viestittää Suomeen.

Teksti ja kuvat Katja Tynkkynen