På Marhaban är alla välkomna

Publicerad: 7.09.2017

För tre år sen miste Fadi, 16, sin lillasyster i bombningar i Syrien.

Efter det flydde Fadis familj från Damaskus till Marseille i Frankrike. Diakonicentret Marhaban, som Finska Missionssällskapet varit med och grundat, har hjälpt familjen att bygga upp sitt liv på nytt.

De tre första månaderna var de svåraste, innan de började få stöd från staten. Diakonicentret hjälpte dem att hitta en lägenhet och skötte kontakten till myndigheterna. Fadi studerade franska ett år och kunde sedan börja i en franskspråkig skola. Föräldrarna har deltagit i den franskaundervisning som frivilligarbetare ordnat på Marhaban.

Förutom språkundervisningen har det andliga stödet familjen fått på diakonicentret varit viktigt. Stödet har lindrat den ångest och osäkerhet som kriget orsakat. Marhaban är arabiska och betyder ”välkommen” och Fadi och hans familj har verkligen känt sig välkomna på Marhaban.

30 års arbete bland invandrare

Finska Missionssällskapet påbörjade arbetet bland invandrare i Marseille för över 30 år sen. Av stadens dryga en miljon invånare är över 200 000 invandrare, i huvudsak från Nordafrika. På senare tid har staden också tagit emot många flyktingar från Mellanöstern.

På Marhaban planeras all verksamhet utgående från invandrarnas behov. På diakonicentret ordnas bland annat undervisning i franska och engelska samt läsundervisning för vuxna. Barnen och ungdomarna kan få stödundervisning, sjunga i kör eller delta i klubbverksamhet. Målet är att hjälpa invandrarna med integreringen och att undvika marginalisering.

Också Fadi ser hoppfullt på framtiden. Skolan går bra och han drömmer om att bli ingenjör som sin pappa.

Ge en julgåva som förändrar liv.

Ge en gåva ›