Jenni Haukio är beskyddare för De vackraste julsångerna 2018

Publicerad: 5.11.2018

Läs Jenni Haukios hälsning:

”För allt fler finländare är De vackraste julsångerna det tillfälle då den äkta julstämningen infinner sig i våra hjärtan. Då förenas den stämningsfulla sångtraditionen och glädjen över att få komma samman med möjligheten att hjälpa de allra mest utsatta i vår värld. När du detta år deltar i en sångstund kan du samtidigt stöda hjälpbehövande barn i 15 länder. Även en liten gåva kan helt ändra riktningen på ett barns liv. Hjärtligt tack för din hjälp!

Sången Varpunen jouluaamuna (Sparven på julmorgonen), som ifjol framröstades som den vackraste finska julsången, beskriver det djupaste budskapet om vårt gemensamma ansvar med orden ”när du bjöd ditt bröd åt den fattige, bjöd du det åt din egen bror”. Vi är alla varandras systrar och bröder, såväl här hemma som internationellt. Världens barn är våra egna. När vi hjälper ett barn, hjälper vi samtidigt ett helt samhälle. Just detta handlar julens budskap om – att älska och att bli älskad och att ingen lämnas ensam.

Att fördjupa sig i julsångernas texter är samtidigt en upptäcktsresa i våra egna värderingar och i vårt eget själslandskap. I vår tillvaro som färgas av materiellt överflöd, gör vi oss själva en tjänst om vi för en stund stillar oss för att begrunda julens egentliga betydelse. Då väcks viljan att hjälpa, att sträcka ut en hand mot den minsta bland de hjälpbehövande, barnet, vars framtid på ett symboliskt sätt kopplas till hela mänsklighetens morgondag.

”Till hög, till låg, till rik, till arm, kom helga julefrid.” Denna önskan kan vi göra sann genom att dra vårt eget strå till stacken i den insamling som Finska Missionssällskapet ordnar i samband med sångstunderna. Jag önskar er hjärtevarma stunder med de vackraste julsångerna och en härlig jul fylld av hopp!”

Jenni Haukio
Beskyddare för De Vackraste Julsångerna 2018