Edwin ei halua päätyä kaivokseen

Julkaistu: 7.09.2017

Edwin on 13-vuotias bolivialaispoika. Aamupäivisin hän käy koulua, iltapäivät hän viettää Lähetysseuran tukemassa lapsityöläisten keskuksessa, jossa hän opiskelee korujen tekemistä ja käy myös elämäntaitokurssia.

Bolivia on maailman ainoa maa, jossa lapsityö on laillista. Maassa arvioidaan olevan lähes miljoona alle 18-vuotiasta lapsityöläistä. Työnteko on monille lapsille köyhyyden vuoksi väistämätön pakko. Llallaguan kaivoskaupungissa monet työskentelevät vaarallisissa töissä, kuten kaivoksissa tai kengänkiillottajina kadulla.

Casa Nats -toimintakeskus tekee työtä heidän elinolojensa parantamiseksi. Vaikeissa oloissa elävät lapset ja nuoret saavat henkistä ja käytännön tukea koulunkäyntiin ja voivat opiskella myös jonkin turvallisemman tavan ansaita elantonsa vaikkapa koruja tekemällä, leipomalla tai korjaamalla kännyköitä. Keskuksessa on myös vapaa-ajan toimintaa: siellä pelataan jalkapalloa ja opetellaan perinteisiä tansseja ja leikkejä.

Tietotekniikka kiinnostaa

Edwin asuu orpokodissa. Koulupäivän jälkeen hän tulee Casa Natsiin, jossa hän on opetellut tekemään koruja ja osallistunut myös elämäntaito- ja johtajuuskursseille ja erilaisiin työpajoihin. Tekemänsä korut hän myy opettajan kautta.

Koulussa hän pitää eniten tietotekniikasta ja ehkäpä hänen tulevaisuuden ammattinsakin voisi liittyä jotenkin tietokoneisiin.

Bolivialinen orpo poika ja koira

Turvallisemmat toimeentulon lähteet pitävät lapset ja nuoret pois kaivostöistä

Monet lapset työskentelevät kengänkiillottajina, katukaupustelijoina, aputyövoimana kaivoksissa ja erilaisissa työpajoissa. Lisäksi heillä on töitä kotona ja kouluakin pitäisi yrittää käydä. Monet eivät käy, ja ne, jotka työltään kouluun ehtivät, joutuvat usein sekä opettajien että koulutovereidensa silmätikuiksi ja menestyvät heikosti. Jotkut sortuvat käyttämään huumeita ja jäävät asumaan kadulle.

Casa Natsin tavoitteena on antaa lapsille itseluottamusta, hyödyllisiä taitoja ja turvallisempia toimeentulonlähteitä. Toiminnan piirissä on tällä hetkellä parisataa lasta. Ehkä he voivat katkaista köyhyyden kierteen, jossa sukupolvella toisensa jälkeen ei ole muuta mahdollisuutta kuin vaarallinen työ kadulla tai kaivoksessa.

Anna joululahja, joka voi muuttaa nuoren elämän.

Sijoita nuoreen!

Lahjoita ›