”Dikoni on nyt meidän kotimme”

Julkaistu: 19.12.2018

Anna (17), Nastja (14), Masha (12) ja Sergej (11) ovat sisaruksia. Isä jätti perheen, kun lapset olivat pieniä, eivätkä äidin voimat riittäneet lapsista huolehtimiseen. Kun Dikonin johtaja Viktoria Shutova tapasi heidät ensimmäistä kertaa, olivat lapset olleet useamman päivän ilman ruokaa. Nyt lapset ovat asuneet jo neljä vuotta Dikonissa, joka on Lähetysseuran tukema lasten turvakoti Viipurissa.

Dikonissa asuu tällä hetkellä 26 lasta ja päivätoiminnassa on mukana lisäksi 15 lasta. Dikonin kautta apua saa lähes 150 perhettä.

– Varsinkin lapsiperheiden taloudellinen tilanne on vaikeutunut Venäjällä. Ruoan hinta on noussut, eikä monilapsisessa perheessä yhden ihmisen palkka riitä perheen ruokkimiseen. Entistä useampi perhe tarvitsee apua, Viktoria Shutova kertoo.

Dikoni on yksityinen järjestö, minkä vuoksi se voi antaa kriisissä oleville ihmiselle apua välittömästi. Valtio ja kunta myöntävät apua hakemusten perusteella. Dikonin avunsaajat ovatkin niitä, jotka ovat jääneet yhteiskunnan tuen ulkopuolelle.

Dikonissa asuvat lapset käyvät koulua, osallistuvat harrastuksiin, käyvät pyhäkoulussa ja saavat tarvitsemaansa hoitoa. Viktoria kertoo, että lapset ovat ahkeria koulussa ja selviytyvät hyvin erilaisissa tilanteissa.

– Haluamme antaa heille valmiuksia elämää varten, jotta he selviävät ja voivat olla osa yhteiskuntaa.

Muistot päiväkirjaan

Anna on jo nuori nainen, joka rakastaa tanssimista ja laulamista. Päiväkirjaansa hän kirjoittaa kaikesta siitä, mitä hänen elämässään tapahtuu.

– Muistan lapsuudestani hienoja hetkiä ja leikkejä sisarusteni kanssa. Mutta on ollut myös päiviä, joita en halua muistaa. Dikonissa minun on hyvä olla, ja elämä on helpompaa. Se on minun oikea kotini, perheeni, joka merkitsee minulle paljon.

Anna sisaruksineen on asunut Dikonissa jo neljä vuotta. Kuva Dikoni

– Olen oppinut täällä arvostamaan ja ymmärtämään muita ihmisiä. Haluan opiskella psykologiksi ja auttaa muita, Anna suunnittelee.

Lapset tulevat Dikoniin usein ottamalla itse yhteyttä tai esimerkiksi poliisin tai muiden viranomaisten kautta. Dikoni pyrkii pitämään yhteyttä lasten vanhempiin. Se voi auttaa vanhempia etsimään työtä ja löytämään asunnon. Dikoni antaa myös psykologista tukea ja oikeudellista apua.

Viktoria Shutovan mukaan asenne perheiden tilanteeseen on muuttumassa yhteiskunnassa. Venäjällä on tavallista, että ongelmatilanteissa vanhemmilta otetaan pois oikeus vanhemmuuteen. Lapset päätyvät lastenkotiin, jossa yhteydet vanhempiin useimmiten katkeavat. Nykyään valtion toiminnassakin pohditaan, miten perheyhteys voitaisiin säilyttää. Viktoria on saanut esitellä Dikonin mallia.

Teksti Christina Heikkilä ja Kirsi Elo