Perhon kokkiopiskelijat tuovat Ruokarekan Kauneimpiin Joululauluihin

Julkaistu: 20.11.2018

Perhon Liiketalousopiston kokkiopiskelijat miettivät, minne voisivat joulun alla viedä osana opiskelua olevan Ruokarekkansa. Mihin ihmiset kokoontuvat joulun alla? Tietysti Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin. Siitä se idea sitten lähti.

– Ennen joulua ihmiset ovat kiireisiä ja ilmakin saattaa olla haasteellinen. Halusimme löytää paikan, jossa asiakaskunta olisi jo valmiina koolla. Kun huomasimme, että Kauneimpiin Joululauluihin liittyy myös hyväntekeväisyys, niin asia oli selvä. Halusimme mukaan ja lahjoitamme tuoton Kauneimmat Joululaulut -keräykseen, koulutusasiantuntija Sami Rantanen kertoo.

Perhon Ruokarekka on mukana kolmessa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudessa pääkaupunkiseudulla: Kallion kirkolla 18.12., Myyrmäen kirkolla 19.12. ja Olarin kirkolla 20.12. Myytävänä on lämmintä glögiä ja jouluista pikkupurtavaa.

– Löysimme seurakunnat Lähetysseuran avustuksella. Idean vastaanotto oli hyvä. He kokevat, että saavat tästä jotain uutta ja piristävää.

Kuumaa glögiä, herkullisia leivonnaisia, hyvää fiilistä ja kauniita joululauluja. Perhon Ruokarekka on joulun alla mukana kolmessa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudessa pääkaupunkiseudulla. Sisällä rekassa (vas.) Georges, Jussi ja Kimmo, edessä kouluttaja Olli Takanen, koulutusasiantuntija Sami Rantanen, Martin, Nina ja Anna. Kuva Kirsi Elo

Tiivis koulutuspaketti alalle

Kokin intensiivikoulutus alan ytimeen on Perhon Liiketalousopiston, TE-palveluiden ja ELY-keskuksen järjestämä neljän kuukauden työvoimakoulutus. Syksyn kurssilla on mukana 18 opiskelijaa. Osalla on aiempaa kokemusta ravintola-alalta, mutta sitä ei vaadita.

– Koulutuksen tavoitteena on antaa konkreettista näkökulmaa kokin työhön. Opiskeluun sisältyy kaksi peruskoulutusjaksoa ja kaksi työssäoppimisjaksoa. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ammattikeittiöön, raaka-aineisiin, ruoanvalmistusmenetelmiin jne. Marraskuussa opiskelijat ovat työharjoittelussa ravintoloissa. Sitten opiskelijat palaavat toiselle jaksolle, johon kuuluvat muun muassa erilaiset tapahtumat. Järjestämme Perho-ravintolassa pop up -tilaisuuden ja yhden 300 hengen cocktail-tilaisuuden. Ruokarekka on myös osa tätä koulutusjaksoa, Sami Rantanen kertoo.

– Työssäoppimisjaksoilla opiskelijat suorittavat tutkinnonosia ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Koulutuksen jälkeen heillä on hyvät mahdollisuudet joko jatkaa opiskelua tai työllistyä alalle, jopa perustaa oma yritys. Meillä on koossa hyviä tyyppejä, joissa on paljon potentiaalia.

Ammattitaitoa kartuttamassa

Innoissaan Ruokarekan kyydissä Kauneimpiin Joululauluihin ovat lähdössä ainakin Nina ja Jussi.

Nina kertoo hyppineensä riemusta, kun kuuli, että hänet on valittu koulutukseen melkein 60 hakijan joukosta. Hänellä on aiempaa kokemusta ravintola-alalta avustavista tehtävistä, tähän koulutukseen hän halusi saadakseen lisää kokemusta ja oppia. Kokin työ kiinnostaisi kovasti.

Jussi kertoo lähes kasvaneensa keittiössä. Takana on melkein 15 vuotta työkokemusta, mutta minkäänlaista tutkintoa hänellä ei alalta ole. Hän hakeutui koulutukseen vahvistaakseen ammattitaitoaan ja nähdäkseen, olisiko hänestä oikeasti ravintola-alalle.

Heille Ruokarekan osallistuminen hyväntekeväisyyteen tuo lisämotivaatiota opiskeluun ja he toivovat, että ihmiset tulevat maistelemaan heidän tuotteitaan.

– Tarjolla on kuumaa glögiä, herkullisia leivonnaisia, hyvää fiilistä ja kauniita joululauluja. Mikäs sen parempaa, he sanovat.

Kestävä kehitys on tärkeää kokillekin

Haastatteluhetkellä lokakuun puolivälissä opiskelijat olivat Liiketalousopiston Malmin kampuksen kupeessa sijaitsevalla pellolla hakemassa vielä jäljellä olevaa syksyn satoa. Ekologinen Perho Green City Farm on osa oppilaitoksen toimintaa. Siellä ravintola-, matkailu- ja liiketalouden opiskelijat näkevät ruoan tien pellolta keittiöön ja asiakkaan pöytään.

– On hyvä, että opiskelijat näkevät, mistä raaka-aineet tulevat. Tänään keräsimme muun muassa yrttejä, jotka kuivaamme ja teemme niistä yrttisuolaa, pääkouluttaja Olli Takanen kertoo.

Kestävä kehitys, ruokahävikin vähentäminen ja sellaiset nykytrendit kuten luomu- ja vegaaniruoka ovat osa koulutusta – vaikka lihaakaan ei ravintola-alalla voida vielä unohtaa. Olli Takanen oli juuri edellisenä päivänä osallistunut Sitran yrityksille järjestämään hiilijalanjälkikoulutukseen.

– Meilläkin on opetusta kestävästä kehityksestä ja siitä, miten opiskelijat voivat keittiössä vaikuttaa hävikin minimoimiseen. Kiinnitämme huomiota energian käyttöön ja siihen, että kaikki raaka-aineet käytetään mahdollisimman hyvin hyödyksi.

Teksti Kirsi Elo